Elektromobilita naďalej naberá na tempe. Teraz takmer každý renomovaný výrobca ponúka plne elektrické autá v rôznych triedach. Stredne veľké SUV sú v súčasnosti obzvlášť obľúbené, a to aj tie, ktoré sú poháňané palivom. Tri stredne veľké SUV od BMW, Škoda a Volvo – vhodné pre rodiny a každodenné použitie – presne zapadnú do vašich požiadaviek. Preto značka AEZ vyvinula disky špeciálne pre ťažké elektrické autá s vysokou nosnosťou. AEZ Porto (tmavé a čierne prevedenie) a AEZ Panama (tmavé a titánovo lesklé prevedenie).

Komfortná Škoda Enyaq

Populárna značka Škoda predstavuje technicky aj vizuálne príťažlivé autá s premyslenou vhodnosťou na každodenné používanie a mimoriadne férovým pomerom nákladov a výnosov. Enyaq má presne rovnakú líniu, je to stredne veľké SUV s pohonom zadných kolies, ktoré je dostupné s batériami rôznych veľkostí (52, 58 a 77 kWh), pričom dojazd WLTP sa pohybuje medzi 362 a 541 km. Úhľadne vyrobený Enyaq kombinuje pekný priestor s agilitou vhodnou do mesta a dobrým komfortom na dlhé vzdialenosti.

Solídny vzhľad českého dvoj-tonnera ešte umocňuje krížový disk Porto, ktorý sa perfektne hodí k e-autám tohto kalibru. Dizajn disku je klasicky dvojfarebný (delený bronz leštený vpredu) alebo moderný (čierny matný). Rozmery sa pohybujú od 18 do 21 palcov. Vďaka príslušným schváleniam VTA a ABE je možné AEZ Porto bez problémov používať najmä pre elektrické (BEV), hybridné (HEV) a plug-in hybridné (PHEV) autá.

Kabína Enyaqu dlhého 4,64 metra má veľkorysé usporiadanie, kufor po sklopení operadla zhltne až 1710 litrov. S piatimi pasažiermi na palube je stále priestor pre minimálne 585 litrov. Ovládanie je najmodernejšie, obsahuje centrálny dotykový displej a posuvné ovládače známe od VW, zatiaľ čo Apple CarPlay alebo Android Auto spájajú mobilné telefóny a palubný infotainment.

Dynamické BMW iX3

Model iX3, ktorý BMW označuje ako svoju elektrickú verziu úspešného radu SUV X3, je o niečo väčší ako Škoda Enyaq. Povestná dynamická X3 s vysokým posedom preniesla svoje gény do plne elektrického iX3, čoho príkladom je adaptívne odpruženie, ktoré sa stlačením tlačidla mení z pohodlného na športové a zároveň so znížením ťažiska v porovnaní s benzínovým motorom o 7,5 cm. iX3 má maximálny výkon 210 kW (286 k) dodávaný 80 kWh batériou. Výsledkom je, že e-BMW s hmotnosťou presahujúcou 2,2 tony môže predviesť niektoré vysoko dynamické pohyby.

Disk Panama dark so skríženými lúčmi pôsobí ako most medzi dynamickým vzhľadom a mimoriadne pevným dojmom, pričom jeho prémiová povrchová úprava výrazne ladí s vysoko moderným SUV strednej veľkosti iX3. Vysoké zaťaženie ložiska 1025 kg sa perfektne hodí pre prémiové SUV aj BEV. So schválením ECE  môže byť 20-palcový disk AEZ Panama namontovaný bez registrácie.

S dĺžkou 4,73 metra a objemom batožinového priestoru medzi 510 a 1560 litrami majú cestujúci a batožina dostatok miesta vo vysoko individuálne nastaviteľnej kabíne. Štandardné sedadlá držia telo vodiča a spolujazdca na prednom sedadle pevne na mieste. Bezpečnosť zvyšujú početné asistenčné systémy a vďaka prepojeniu navigácie a inteligentného tempomatu iX3 veľmi dobre hospodári s energiou.

Sebavedomé Volvo XC40 Recharge Pure Electric

Volvo tiež prijalo výzvy e-mobility a plánuje do roku 2025 predávať zhruba polovicu svojich áut ako plnohodnotné BEV, počnúc modelom XC40, ktorý je tiež v strede poľa SUV a váži približne 2,2 tony. Svojím výrazným „švédskym“ dizajnom sa mierne odlišuje od konkurencie a s dodatočným motorom na zadnej náprave je XC40 k dispozícii aj ako pohon všetkých kolies. Má maximálny výkon 300 kW (408 k), čo zaručuje sebavedomý jazdný výkon.

S vlastnou hmotnosťou 2,2 tony kladie aj elektrické Volvo XC40 špeciálne požiadavky na nosnosť diskov, ktoré bez námahy spĺňa AEZ Panama dark s nosnosťou 1025 kg. Konkávne krížové lúče s dvojfarebnou povrchovou úpravou z leštenou čelnou plochou a matným grafitovým lakovaním v 19 palcoch možno použiť bez registrácie vďaka schváleniu ECE.

Veľmi príjemný vnútorný priestor modelu XC40 má dostatok priestoru pre pasažierov a batožinu, použité materiály spĺňajú svoj prémiový prísľub. Batéria s kapacitou 78 kWh údajne zvládne až 428 km po WLTP, ako špeciálnu funkciu si majitelia BEV môžu objednať spojovacie zariadenie priamo od Volva, ktoré im umožní ťahať ich príves za čln alebo mobilný dom (až do 1 500 kg ťahanej hmotnosti).

Všetky modely je možné perfektne kombinovať s diskami z radu AEZ. Vďaka schváleniam a certifikáciám, ktoré AEZ zvyčajne ponúka, je možné montáž väčšinou vykonať bez registrácie. Oplatí sa nahliadnuť do konfigurátora diskov AEZ a nájsť zodpovedajúce modely.